Als je deze week ‘s nachts naar de sterrenhemel staart, dan kun je wel zeventig wensen per uur in vervulling laten gaan. Meteoren dringen dan met grote snelheid onze dampkring binnen, tijdens de best waarneembare Perseïdenzwerm in 25 jaar. Camperdeelplatform Camptoo zocht de beste kampeerplekken in ons land uit waar je op de eerste rij zit voor een avondvullend programma vol ‘vallende sterren’.
Het goede nieuws dus: dit jaar is de meteorenregen Perseïden, vernoemd naar het sterrenbeeld Perseus waaruit de vallende sterren lijken te komen, het best waarneembaar sinds 1997. De maan is deze week nauwelijks verlicht waardoor de kleine stukjes ruimtepuin die oplichten wanneer ze onze atmosfeer binnendringen, met het blote oog extra goed te zien zijn. Je kunt de meteorenregen vannacht al zien, maar zijn hoogtepunt bereikt hij in de nacht van donderdag op vrijdag, tussen 3 en 4 uur. Kruip je dan de camper uit, dan kun je als het onbewolkt is wel tot 70 ‘vallende sterren’ spotten.
Tenminste, als je je op een donkere plek bevindt. De kans om de meteorenstorm in zijn volle glorie te zien is het grootst wanneer er zo min mogelijk lichtvervuiling is, en die plekken zijn schaars in een dichtbevolkt land als Nederland. Maar, ze zijn er wel, en volgens camperdeelplatform Camptoo liggen ze ook nog eens in de buurt van gezellige familiecampings en camperplaatsen.
Wat zijn de beste kampeerplekken om vallende sterren te zien?
1. Dark Sky Park Lauwersmeer
Er zijn twee plekken in Nederland te vinden waar het officieel pikkedonker is. Officieel omdat ze door de International Dark Sky Association (IDA) benoemd zijn tot Dark Sky Park. Naast de Grand Canyon en Death Valley vind je in het rijtje donkere parken daarom ook het Lauwersmeer en de Boschplaat. Rondom het meer dat is ontstaan door het afsluiten van de Lauwerszee, vind je een tiental campings waar je op de eerste rij zit voor een onvergetelijke meteorietenregen. Gooi je blik op oneindig in noordoostelijke richting en je wordt onmiddellijk getrakteerd op ruimtepuin dat met een duizelingwekkende snelheid van 200.000 kilometer per uur onze dampkring binnendringt, áls de wolken de hemel niet blokkeren natuurlijk.
2. Dark Sky Park De Boschplaat
Het tweede Dark Sky Park van Nederland is te vinden op Terschelling pakken. De lichtvrije zone ligt in het onbewoonde natuurgebied De Boschplaat aan de oostkust van het Waddeneiland en als de zon er ondergaat, blijf je achter in een stroperige, haast drukkende duisternis. En een fonkelende sterrenhemel dus, die deze week een onvergetelijk showtje weggeeft. De beste plekjes liggen tussen het bos van Formerum en Boschplaat, in de nabijheid van verschillende leuke campings, maar ook de uitzichten op de sterrenhemel vanuit de bossen van Hoorn zijn fabelachtig. Neem een dikke jas mee, een thermoskan en een picknickkleedje om op te liggen en laat het universum voor geen seconde uit het oog.
3. Het Waddengebied
Als je weleens op een ander Waddeneiland op vakantie bent geweest, weet je hoe aardedonker het er ’s nachts kan zijn. Hoewel (nog geen) Dark Sky Park, kun je er op veilige afstand van de lichtvervuiling van de kleine dorpskernen grandioos sterrenkijken, vrijwel altijd in de buurt van gezellige familiecampings. Op Texel moet je in het noorden zijn, bijvoorbeeld bij natuurgebied de Slufter, en bij Vlieland volstaat al gauw een hoge dijk of duinrand. En in Ameland en Schiermonnikoog, waarvan de laatste de minst dichtbevolkte gemeente van Nederland, ervaar je de kracht van de nacht het beste aan de oostkant van het eiland. Laat je door de lokale VVV op de eilanden informeren naar speciale nachtexcursies of hotspots voor sterrenkijkers.
4. Zeeuwse kust
De link zal je intussen wel zijn opgevallen: de donkerste plekken in ons land liggen aan de randen van het land, ver buiten het bereik van de grote stad en niet zelden in de buurt van de kustlijn. Ook de Zeeuwse stranden zijn doorgaans donker genoeg om te ‘stargazen’, oftewel sterrenkijken. Je hoeft alleen een duinrand op te klimmen of met je rug in het zand te gaan liggen, gewoon op loop- of fietsafstand van een van de vele Zeeuwse kampeerterreinen. Maar, volgens lokale sterrenkijkers zijn er nóg een aantal plekjes in de provincie waarvandaan het uitzicht op het universum eindeloos adembenemend is. De Veerse Dam bijvoorbeeld, met uitzicht op het Veerse Meer, is een mooie plek om de Perseïdenzwerm te bewonderen, net als het middelpunt van de Deltawerken Neeltje Jans, langs de Oosterschelde.
5. Nationaal Park Dwingelderveld
In dit Nationaal Park hebben ze de rode loper uitgelegd voor nachtelijke wandelaars. In het pikkedonkere Drentse natuurgebied heeft Natuurmonumenten een 5,1 kilometer lange Nachtwandelroute aangelegd die – volg de fluorescerende bewegwijzering – dwars door heerlijk geurende heidelandschappen en bosgebieden leidt, maar waarbij je ook af en toe de aantrekkingskracht van het heelal aan je voelt porren. Wanneer je een open plek bereikt, hoef je alleen maar je hoofd naar achteren te kantelen en je nederig op te stellen. De nachtwandelroute is ideaal gelegen tussen twee campings, maar ook in de wijdere omgeving van het Nationaal Park liggen tal van bijzondere overnachtingsmogelijkheden voor de camperaar.
Tip: ben je op zoek naar andere kampeerplekken waar je de vallende sterren goed kan bewonderen? Raadpleeg dan de Light Pollution Map om te zien waar in jouw buurt de lichtvervuiling minimaal is.
Door: NL Recreatie
Lees ook: Vallende sterren komende nachten rijk vertegenwoordigd