In 2019 zijn er weer veel recreatiewoningen verkocht in Nederland. Na het recordjaar 2018 zijn er in 2019 weliswaar 5,6 procent minder recreatiewoningen van eigenaar gewisseld, maar met ruim 4.300 verkochte huizen ligt dit aantal nog steeds op een zeer hoog niveau. Door het aantal hoge verkopen is het beschikbare aanbod van vakantiewoningen in een jaar tijd met meer dan een kwart gedaald. Dit blijkt uit onderzoek van NVM, zo meldt de vereniging van makelaars en taxateurs.
Begin dit jaar stonden er bij NVM-makelaars meer dan 1.900 woningen te koop. Wanneer deze ontwikkelingen in 2020 doorzetten, dreigt ook op de recreatiemarkt krapte te ontstaan. De gevolgen van de uitbraak van corona en de daaropvolgende maatregelen kunnen op termijn echter wel voor meer onzekerheid zorgen. Waar krapte dreigt, stijgen normaliter de prijzen. Toch blijft de prijsontwikkeling in 2019 ten opzichte van 2018 beperkt tot een gematigde stijging van 2,6 procent. De gemiddelde prijs van een verkochte recreatiewoning bedraagt in 2019 152.000 euro.
Krapte door enorme vraag naar recreatiewoningen
Door de enorme vraag naar vakantiehuizen dreigt krapte op de markt te ontstaan. Op dit moment komt de krapte-indicator, een maatstaf die de verhouding tussen aanbod en transacties weergeeft, uit op 5,3. Dat staat voor een evenwichtige markt. Maar wanneer het aantal verkopen op een hoog niveau blijft en het beschikbare aanbod verder daalt, zal er een krappe verkopersmarkt ontstaan met te weinig keuze voor kopers.
Er zijn al gebieden waar de krapte inmiddels groot te noemen is. Het kustgebied van Noord-Holland en Zeeland is bijvoorbeeld populair. Daar daalt het aantal transacties. Hoewel de vraag vanuit de markt groot is, is er te weinig beschikbaar aanbod om aan deze vraag te voldoen. De verkoopprijzen zijn in die twee provincies dan ook hard omhoog gegaan.
Invloed coronavirus
Het aantal verkochte recreatiewoningen sinds medio maart lijkt niet lager te liggen dan voorgaande jaren. Het aantal woningen dat te koop staat, daalt wel. Wanneer het om een tijdelijke dip gaat zullen de gevolgen niet zo groot zijn. Gaat het lagere aantal aanmeldingen langer duren, dan kunnen er problemen, zoals een tekort aan aanbod en extra prijsstijgingen, ontstaan.
Door: Nationale Recreatiegids