De vuurwerkbranche slaakte een “zucht van verlichting” toen bekend werd dat het kabinet waarschijnlijk afziet van een vuurwerkverbod deze jaarwisseling. Tegelijkertijd is dat ook een “logische beslissing”, vindt voorzitter Leo Groeneveld van Belangenvereniging Pyrotechniek Nederland (BPN). “Uit allerlei cijfers blijkt dat het afsteken van vuurwerk nauwelijks effect zal hebben op de bezetting van ziekenhuizen.”
Vorig jaar gold er, tijdens de tweede coronalockdown, wel een verbod op het afsteken van vuurwerk. “Daar konden we toen ook achter staan”, aldus Groeneveld. “Maar de sfeer is nu heel anders. We merken dat mensen toe zijn aan een feestje.”
Bovendien hechten volgens BPN 10 miljoen Nederlanders waarde aan het afsteken van siervuurwerk. Nu grote evenementen al zijn afgelast, verwacht de branche dan ook dat mensen aan kleine vieringen denken. “Met dit besluit voorkomt het kabinet hopelijk ook dat mensen illegaal vuurwerk aanschaffen.”
70 miljoen euro
De siervuurwerkbranche zet jaarlijks voor zo’n 70 miljoen euro aan vuurwerk om rond de jaarwisseling. Bedrijven in de sector werden vorig jaar wel gecompenseerd, “maar er moet altijd geld bij”, aldus Groeneveld.
Dat er vorig jaar geen vuurwerk mocht worden verkocht had ook een voordeel voor de bedrijven in de branche. Er hoefde weinig te worden besteld. Van het kindervuurwerk dat vorig jaar wel mocht worden verkocht, is het dit jaar door lange levertijden vanuit China onduidelijk of er genoeg zal zijn om aan de vraag te voldoen.
Vuurwerkbedrijven zijn eerder deze maand al begonnen met het uitleveren van het vuurwerk aan winkels. “Het is een hele operatie”, legt Groeneveld uit. “We konden niet langer wachten anders zouden we niet meer op tijd klaar zijn.”
Door: ANP