Het is vandaag de 13e Nationale Wereld Water Dag. En die kans grijpen we aan om je kennis te laten maken met vijf hele bijzondere Nederlandse waterrecords. Grote kans dat je er geen een van kent!
Wereldwaterdag bestaat sinds 1993, en vraagt ieder jaar op 22 maart aandacht voor waterproblemen wereldwijd. In Nederland wordt er op deze dag, sinds 2009, een rivier opgeruimd door honderden vrijwilligers. Dit jaar zou de Bieschbos onder handen worden genomen, maar door corona viel dit plan in het water. Om Nederland Waterland deze dag de aandacht te geven die het verdient, laten we je graag kennismaken met vijf bijzondere en waarschijnlijk onbekende Nederlandse waterrecords.
1. De langste rivier die enkel binnen Nederland stroomt
Goede pubquizvraag: Wat is de langste rivier die van begin tot eind geheel over Nederlands grondgebied stroomt? Zou jij het weten? Het is… de Linge. Hij ontspringt bij Doornenburg, in het uiterste oosten van de Betuwe, en mondt 108 kilometer verderop uit in de Boven-Merwede bij Gorinchem (Zuid-Holland). De Linge meandert door schilderachtige landschappen en is zeer geschikt voor kanotochten.
2. Hoogste waterval
Watervallen? In Nederland? Jazeker! Ze bestaan, zij het niet in overvloed. Absolute watervallenhotspot is de Vrijenberger Spreng bij Loenen (Gelderland), waar maar liefst twee watervallen zijn te vinden. De hoogste is vijftien meter. Beide watervallen zijn, dat is dan weer wel heel Nederlands, volledig aangelegd. Er is overigens één nóg hogere waterval (ook aangelegd) in Nederland, en die is te vinden in Burgers’ Zoo. Daar, in de Bush (in 1988 geopend als het eerste overdekte tropische regenwoud ter wereld) is een waterval van zeventien meter.
3. Het oudste zeefort van West-Europa
Het oudste zeefort van West-Europa is Fort Rammekens in Zeeland, gelegen aan de Westerschelde bij het plaatsje Ritthem. Het werd in 1547 in stelling gebracht door Maria van Hongarije, en de Italiaan Donato de Boni Pellizuoli was verantwoordelijk voor het ontwerp. Sterk staaltje Europese samenwerking dus, bedoelt om de scheepvaart op de Westerschelde en de toegang tot Middelburg in het bijzonder, te beschermen. In 1944 werd de zeedijk bij het fort gebombardeerd door geallieerde vliegtuigen, om Walcheren onder water te zetten, en zo de Duitsers te verdrijven. Het leverde een bijzonder krekengebied op, waar nu een wandelroute doorheen gaat die ook langs het fort voert. De resultaten van verdediging en aanval hebben van dit kleine stukje land een bijzondere waterhotspot gemaakt.
4. Grootste vijvercomplex van Europa
Van plan om een vijver aan te leggen maar nog geen inspiratie? Dan moet je zeker, zodra het weer kan, naar de Vijvertuinen van Ada Hofman. Dit grootste vijvercomplex van Europa is te vinden in Loozen (Overijssel). Het is aangelegd in 1987, en is het domein van vijvergoeroe Ada Hofman, die verschillende boeken wijdde aan de door mensen aangelegde waterpartijen. Het complex in Loozen omvat vijftig vijvers verspreid over dertig tuinen, en beslaat in totaal 2,25 hectare. Ook hier te vinden: de grootste populatie groene kikkers van Nederland.
5. Het grootste stoomgemaal van de wereld
Tussen 1855 en 1920 leverden zo’n 700 stoomgemalen een belangrijke bijdrage aan het drooghouden van Nederland. Daarna werd elektriciteit steeds meer ingezet als krachtbron voor de bemaling, wat ertoe leidde dat de stoomgemalen in rap tempo werden afgebroken. Tegenwoordig zijn er nog maar achttien over, en daar is er nog maar eentje van in werking: het Ir. D.F. Woudagemaal bij Lemmer (Friesland). En dat is meteen ook het grootste stoomgemaal ter wereld, al meer dan honderd jaar: het werd in 1917-1918 gebouwd, naar een ontwerp van ingenieur Dirk Frederik Wouda, en kan nog altijd 4 miljoen water per minuut wegpompen. Sinds 1998 staat dit huzarenstukje van Nederlands watermanagement op de Werelderfgoedlijst van UESCO. En terecht.
Door: NL Recreatie
Zo ziet een van de Nederlandse waterrecords er in actie uit:
Lees ook: Steigerjunkie: een boek over liften door Nederland via het water
3 comments
[…] Lees ook: Deze vijf Nederlandse waterrecords kende je nog niet […]
[…] Lees ook: Nieuwsgierig waar ‘Berend Botje’ wordt gefilmd? Nee, niet in Zuidlaren!Lees ook: Deze vijf Nederlandse waterrecords kende je nog niet […]
[…] ook: Deze vijf Nederlandse waterrecords kende je nog nietLees ook: LF Waterlinieroute wordt vierde […]