Denken vanuit de kansen. Mogelijk maken wat kan. En zo als cultureel hart van Friesland, blijven inspireren. Dat is wat Stadsschouwburg De Harmonie in Leeuwarden zich tot doel stelde toen corona in eerste instantie alleen maar beperkingen leek op te leggen. Vanuit de tegenslag staat de stadsschouwburg nu als herboren op. Het theater van de toekomst is ontstaan door een beleving te creëren die intiem en persoonlijk aanvoelt en tóch ook veilig en comfortabel is. Een plek waar sensaties van natuur, licht en ruimte bijdragen aan een optimale nieuwe beleving in het theater- en muziekcentrum. “Hiermee anticiperen wij op de uitdagingen van de toekomst”: de nieuwe Harmonie. Dit meldt Stadsschouwburg De Harmonie.
“We hebben flink nagedacht voordat we aan het verbouwen zijn geslagen”, legt directeur Marijke van der Woude uit, ‘en op basis van ervaringen en publieksonderzoeken hebben we een uitgekiend plan ontwikkeld. “We werden daarvoor beloond met landelijke subsidie van het Kickstartfonds en een bijdrage van onze sponsoren. We hebben in de maanden erna keihard gewerkt om een Harmonie te creëren die niet alleen veilig is, maar toch ook intiem en inspirerend. Voor zowel de artiesten als de gasten. We hebben telkens een podium voor ogen gehad dat die zo belangrijke wisselwerking tussen artiest en publiek, die essentiële vibe, garandeert. Vertrouwd en close in alle opzichten, ondanks – of misschien juist dankzij – de coronamaatregelen. Geen compromis maar een totaal nieuwe beleving.”
Samen op adem komen in een toegankelijke Harmonie
De twee ervaren scenografen Marloes en Wikke uit Amsterdam hebben op briefing van De Harmonie drie fantastisch nieuwe zaalconcepten uitgewerkt. Alle drie de zalen ademen een sfeer van lucht, licht en het gevoel van buiten. Ze zijn vanuit deze thema’s opnieuw vormgegeven en ingericht. Stuk voor stuk een kunstwerk op zichzelf. Overal is er een beleving van natuur, ruimte en frisheid en de strenge scheiding tussen podium en zaal is verdwenen; de act is onderdeel van het publiek. Zoals in de grote zaal, waar het publiek zich in een weelderig duinlandschap rond de cabaretier of muzikanten schaart. Van der Woude: “De arena-opstelling vergroot de beleving van het samen genieten van kunst en cultuur: de artiesten worden meer ‘aanraakbaar’, de beleving wordt persoonlijker, tussen artiest en publiek en tussen de bezoekers onderling. Je zou kunnen zeggen, dat we het ‘festivalgevoel’ in een veilige setting van buiten naar binnen halen. Zo kunnen we straks samen weer op adem komen in een nieuwe inspirerende omgeving.”
Stadsschouwburg Leeuwarden: totaal nieuwe ervaring
Niet alleen de grote zaal onderging een metamorfose. Ook de Rabobankzaal en de Accentzaal kregen na de verbouwing een nieuwe identiteit. In de middenzaal staat de beweging centraal. Prachtige projecties en natuurlijk wapperende voile gordijnen, gezellige bankjes in een kunstzinnige entourage. Met een prachtig uitzicht over de stad waan je je in de kleine zaal helemaal buiten. Zo kun je genieten in een verfrissende tuinsetting, met als achtergrond de skyline van Leeuwarden. Ontspanning staat centraal in de kleine zaal, die nog het meest weg heeft van een chill room . Van der Woude: “En terwijl publiek en artiest samen ervaren en elkaar opnieuw vinden, komt een nieuwe Harmonie tot leven. Aantrekkelijk en toegankelijk voor iedereen. Wij zijn er klaar voor en kunnen niet wachten zoveel mogelijk mensen onder te dompelen in deze totaal nieuwe ervaring.” Zodra de richtlijnen dat toestaan, wordt de nieuwe Harmonie feestelijk geopend.
Door: NL Recreatie