Eindelijk! De musea gaan weer open. Welke tentoonstellingen mag je niet missen? Een selectie.
Rijksmuseum (Amsterdam): Slavernij
De tentoonstelling Slavernij beslaat de Nederlandse koloniale periode van de 17e tot en met de 19e eeuw. Zowel de slavernij in Suriname, Brazilië en het Caribisch gebied, met de rol van de West-Indische Compagnie (WIC), als de slavernij in Zuid-Afrika en Azië waar de Verenigde Oost Indische Compagnie (VOC) actief was, komen aan bod. Ook de effecten van het systeem in die periode in Nederland zelf worden belicht. Het levert een brede geografische, en tegelijk tevens specifiek Nederlandse blik op, die niet eerder in een nationaal museum is getoond.
Slavernij – tot en met 29 augustus 2021 in het Rijksmuseum
Fries Museum (Leeuwarden): Haute Bordure
Een grote tentoonstelling over borduren in de mode, waarbij de revival van het ambacht bij grote modehuizen en hedendaagse ontwerpers in historisch perspectief wordt geplaatst aan de hand van vier eeuwen borduurwerk. Dat is Haute Bordure in het Fries Museum Kleding en accessoires uit de eigen collectie zijn aangevuld met vele historische en eigentijdse creaties. Van 18de eeuwse mannenvesten met minutieus geborduurde rozenknoppen tot een avondjurk met rinkelende bellen van Viktor & Rolf, en van met gouddraad versierde schoenen uit 1620 tot de rijk gedecoreerde japon van Koningin Máxima. Voor het eerst ontstaat er een duidelijk beeld van de rol die handgemaakt borduurwerk inneemt in de Nederlandse modegeschiedenis.
Haute Bordure – tot en met 18 juli 2021 in het Fries Museum
Cobra Museum (Amstelveen): Frida Kahlo & Diego Rivera: A Love Revolution
Cobra Museum voor Moderne Kunst in Amstelveen toont voor het eerst in Nederland een bijzondere privécollectie met topkunst uit Mexico: The Jacques and Natasha Gelman Collection Naast schilderijen van Frida Kahlo (Mexico, 1907- 1954) en de andere Mexicaanse modernisten, is ook een selectie tekeningen en foto’s te zien. De tentoonstelling Frida Kahlo & Diego Rivera: A Love Revolution biedt de kans om de wereld van de wereldberoemde Mexicaanse modernisten te ontdekken. De bezoeker wordt ondergedompeld in Mexicaanse sferen voor een kennismaking met Frida Kahlo, Diego Rivera en hun tijdgenoten. De kern van de tentoonstelling bestaat uit drieëntwintig iconische werken van Kahlo, waaronder enkele van haar beroemdste zelfportretten.
Frida Kahlo & Diego Rivera: A Love Revolution – tot en met 26 september 2021 in het Cobra Museum
Bonnefanten (Maastricht): Brueghel en tijdgenoten: kunst als verborgen verzet?
In de tentoonstelling Brueghel en tijdgenoten: kunst als verborgen verzet? Nodigt het Bonnefanten de bezoeker uit om de verhalen te ontdekken die schuilgaan achter de Kruisdraging van Pieter Brueghel de Jonge, een van de beroemdste werken uit de collectie het Maastrichtse museum. In de omvangrijke tentoonstelling – rond de 75 werken in totaal, van de late middeleeuwen tot de hoge barok – kan de bezoeker zich vergapen aan werk van Albrecht Dürer, Lucas van Leyden, Quinten Massijs, Bernard van Orley, Jacob Jordaens en Peter Paul Rubens. De Limburger noemde de expositie ‘een kijkfestijn’: ‘Je vindt verhalen in elk detail. Voor iedere bezoeker is er wel iets, of je kijkt alleen de plaatjes of je zoomt in op de details.’
Brueghel en tijdgenoten: kunst als verborgen verzet? – tot en met 4 juli 2021 in het Bonnefanten
Rijksmuseum van Oudheden (Leiden): Doggerland. Verdwenen wereld in de Noordzee
Doggerland is de nieuwe familietentoonstelling van het Rijksmuseum van Oudheden, en neemt de bezoekers mee op een tijdreis van niet minder dan één miljoen jaar, die begint in de periode van de ijstijden. Te zien zijn vuurstenen werktuigen waaronder imposante vuistbijlen (de Zwitserse zakmessen van Neanderthalers) en fossielen van prehistorische dieren en mensen die er leefden. Een van de blikvangers is een gereconstrueerde Neanderthaler, geïnspireerd op Krijn, de 50.000 jaar oude ‘eerste Neanderthaler van Nederland’. Ook is het ‘Neanderthaler-mesje’ met handvat van berkenpek te zien, dat vorig jaar groot in het nieuws was. Speciaal voor families is er een doeboekje om Doggerland mee te verkennen.
Doggerland. Verdwenen wereld in de Noordzee – tot en met 31 oktober in het Rijksmuseum van Oudheden
Groninger Museum (Groningen): Kinderbiënnale
1 juni opent koningin Máxima de Kinderbiënnale in het Groninger Museum. De Kinderbiënnale is een grote interactieve kunsttentoonstelling door kinderen voor iedereen. Bijzonder is dat kinderen actief betrokken worden bij alles wat bij een museale tentoonstelling komt kijken. Zoals bijvoorbeeld de atelierbezoeken bij de kunstenaars, het schrijven van de tentoonstellingsteksten, meedenken over de pr, meekijken bij de opbouw, leren hoe je een rondleider kunt worden en nog veel meer. Eerder was er al een Children’s Biennale in Singapore (in 2019). Het Groninger Museum is nu het eerste museum in Nederland dat een Kinderbiënnale organiseert.
Kinderbiënnale – tot en met 9 januari 2022 in het Groninger Museum
Door: NL Recreatie
Lees ook: Brandbrief cultuursector: ‘We moeten open, nu!’
3 comments
[…] ook: Eindelijk: de musea gaan weer open! Waar kunnen we ons op verheugen?Lees ook: Brandbrief cultuursector: ‘We moeten open, […]
[…] Lees ook: Eindelijk: de musea gaan weer open! Waar kunnen we ons op verheugen? […]
[…] Lees ook: Rijksmuseum van Oudheden komt met fotowedstrijd voor strandjuttersLees ook: Eindelijk: de musea gaan weer open! Waar kunnen we ons op verheugen? […]