Een eerste veldproef in alweer een poging de bestrijding van de eikenprocessierups tot een succes te maken, lijkt voorzichtig resultaat te hebben. Door tijdens de vliegperiode van de eikenprocessievlinder feromonen (sekslokstoffen) aan te brengen in eikenbomen, wordt de paring verstoord. En dat blijkt het aantal rupsen op sommige plekken te halveren. Dat meldt het Kenniscentrum Eikenprocessierups op de site Nature Today.
Er bestaan al veel methodes om de overlast van de eikenprocessierups te beteugelen. De brandhaartjes van de rups zorgen voor jeuk bij mensen. Op veel plekken worden de boomkronen bespoten met bacteriën, maar dat doodt ook andere rupsen. De methode met de feromonen heeft geen effect op andere diersoorten.
Door: ANP
Ook de koolmees helpt graag bij de bestrijding van de eikenprocessierups:
Eikenprocessierupsen kunnen maandenlang in ondergrondse nesten blijven zitten, om in juni plotseling massaal naar buiten te kruipen. Ze vreten dan in hoog tempo bomen kaal en strooien hun hinderlijke brandharen rond. Onderzoekers van het Kenniscentrum Eikenprocessierups hebben ontdekt dat de rupsen tien maanden in de grond kunnen zitten, zonder naar hun volgende ontwikkelingsfase te gaan. Lees ook: Eikenprocessierups gaat zó 10 maanden ondergronds om bestrijding te omzeilen