Tim Knol lanceerde deze week het culturele wandelmagazine De Wandelgang. Goede timing! Zeker nu er een zonnig weekend voor de deur staat en we allemaal snákken naar cultuur. En wat wandelt er nou lekkerder dan naar een plek die veel discussie oproept? Daarom komen we met een top 4… controversiële buitenkunstwerken!
Vorig jaar zag een lokale SGP-afdeling z’n kans schoon toen er een groot beeld langs de A6 in Flevoland werd afgevoerd in het kader van restauratie. Niet meer laten terugkeren, zo was de wens van de Staatkundig Gereformeerde Partij, dat in het ovalen beeld Tong van Lucifer van kunstenaar Ruud de Wint (1942-2006) pure godslastering zag. Het beeld heeft de openbare ruimte sindsdien niet meer gezien. Gelukkig zijn er nog genoeg andere controversiële buitenkunstwerken!
1. Santa Claus (2001) – Rotterdam
Het eerste beeld is eentje die toch echt wel heel gezellig klinkt: Santa Claus. Het is een standbeeld van een kerstman die een kerstboom vasthoudt, althans, dat is de officiële lezing. In de hoofdstad van de bijnamen, Rotterdam, gaven de bewoners de sculptuur al gauw een andere naam: Kabouter Buttplug. En iedereen die een beetje wereldwijs is snapt waar de nickname (of dickname, zo u wilt) vandaan komt. Oorspronkelijk zou het beeld van de Amerikaanse kunstenaar Paul McCarthy bij concert- en congressgebouw De Doelen komen te staan, maar dat ging na veel protest niet door. Jarenlang school de kabouter met z’n speeltje daarna op de binnenplaats van museum Boijmans van Beuningen, maar inmiddels staat het beeld op een écht openbare plek, het Eendrachtsplein.
2. WESTLANDWELLS (2013) – Amsterdam
Nog een werk dat lang moest wachten tot het op z’n huidige locatie gerealiseerd werd: WESTLANDWELLS. De ruimtelijke video-installatie van Femke Schaap, die na zonsondergang beelden van stromend water op stenen zuilen toont, zou in een nieuw parkje verrijzen, vlakbij de Theophile de Bockstraat in Amsterdam-West. Vond de buurt hartstikke leuk, er werden inspraakavonden georganiseerd, plannen werden goedgekeurd, de fundering gelegd. In de tussentijd veranderde de buurt in rap tempo van volksbuurt naar yuppenbuurt.
Die nieuwe bewoners, die zagen in het kunstwerk een bron van problemen: zo het zou een hangplek voor jongeren worden en het zou leiden tot meer ongelukken, omdat het lichtgevende werk verkeersdeelnemers te veel zou afleiden. En dat zou weer een in Amsterdam zeer zeldzaam fenomeen in de hand zouden werken, namelijk waardedaling van de huizen. Toen kon het kunstwerk-in-spe wel opdoeken. Nu, na veel juridisch getouwtrek, kreeg het werk na zeven (!) magere kunstjaren dit jaar eindelijk een thuis: het Europaplein in Amsterdam-Zuid.
3. Jan Pieterszoon Coen (1893) – Hoorn
Dit werk is met terugwerkende kracht controversieel geworden. Het standbeeld van VOC-boegbeeld Jan Pieterszoon Coen werd neergezet in een tijd dat je de VOC nog ongegeneerd kon bewieroken. Dat is tegenwoordig wel anders. In 2012 bracht de gemeente Hoorn al nuance aan op het werk, in de vorm van een plakkaat op de sokkel van het werk, waarop ook de wandaden van Coen worden genoemd. Toch was dat nog niet voor iedereen toereikend. Zo werd er in de nacht van 2 op 3 januari nog ‘Weg met J.P. Coen’ op het beeld gekrijt door de stichting One World. Dat is nog niet helemaal gelukt: het beeld staat er nog steeds, maar blijft op gezette tijden vragen oproepen. Én protest.
4. Rembo (2005) – Amsterdam
Toen het Amsterdamse stadsdeel Slotervaart aan Bastienne Kramer vroeg ‘rekening te houden met extreme vormen van vernielzucht in de omgeving van het Rembrandtpark’ besloot zij dit vandalisme op geraffineerde wijze als uitgangspunt te nemen voor haar werk. Het beeld Rembo dat ze ontwierp mág namelijk vernield worden. Wanneer de grote groene mensfiguur van keramiek wordt beschadigd komt Kramer het beschadigde keramiek vervangen door brons. Zo verwordt het kunstwerk langzaam tot een letterlijke verbeelding van vandalisme. Daarbij is brons veel sterker dan keramiek, dus hoe meer het beeld wordt toegetakeld, hoe sterker het wordt. Kramer noemt haar werk niet hufter proof, maar hufter wanted. Daar kreeg ze vijftien jaar geleden flinke kritiek op, het zou maar vandalisme aanmoedigen. Maar de ironie is: het werk is nog altijd onbeschadigd. Dat is nog eens een sterk staaltje kunst.
Door: NL Recreatie
Kabouter Buttplug, een van de meest controversiële buitenkunstwerken van Nederland, was vorig jaar even mondkapjesboegbeeld van Rotterdam:
Lees ook: Metro Spijkenisse schiet door stootblok en eindigt op kunstwerk
4 comments
[…] Lees ook: Wandelen naar… controversiële buitenkunstwerken! Een top 4 […]
[…] ook: Wandelen naar… controversiële buitenkunstwerken! Een top 4Lees ook: De Wandelgang: Tim Knol presenteert cultureel magazine over […]
[…] Lees ook: Wandelen naar… controversiële buitenkunstwerken! Een top 4 […]
[…] Lees ook: Wandelen naar… controversiële buitenkunstwerken! Een top 4 […]