De oudste kaart van Batavia, het huidige Jakarta, stamt uit 1627. In het Westfries Museum wordt deze nu op heel bijzondere wijze tot leven gewekt. In de VR-room van het museum in Hoorn kun je nu een tijdreis maken, en beleef je Batavia in het jaar 1627: spectaculair voor jong en oud. Dit meldt het Westfries Museum.
Oudste kaart van Batavia
Ruim 400 jaar geleden werd de handelsnederzetting Batavia in Indonesië gesticht door gouverneur-generaal Jan Pieterszoon Coen. In het museum komt de stad van toen opnieuw tot leven door middel van de VR-techniek. De kaart van Floris van Berckenrode uit 1627, de oudste geschilderde kaart van Batavia, werd in 1918 zwaar beschadigd teruggevonden op de zolder van het oude stadhuis van Hoorn. In die staat is de kaart nog altijd in het Westfries Museum te zien. Gelukkig zijn er nog veel details op de kaart te zien die uitnodigen om een voorstelling te maken hoe het leven in het Batavia van toen geweest moet zijn. Om dat voor iedereen zichtbaar te maken, heeft het museum deze bijzondere kaart met de VR-techniek tot leven gebracht in Batavia 1627 VR.
In vogelvlucht over de stad
Kaartenmaker Floris van Berkenrode leidt als gids de bezoekers door Batavia in 1627, te beginnen met een bezoek in vogelvlucht over het kasteel, de haven, stad en omgeving. Om vervolgens ergens in het stadshart te landen, waar men getuige is van het dagelijks leven in deze levendige en multiculturele handelsnederzetting. Als een toerist in de tijd maakt men kennis met de smeltkroes van culturen waar handelaren uit heel Azië samenkwamen en ontmoet men ook Coen en zijn vrouw Eva Ment. De stad Batavia telt in 1627 een paar duizend inwoners en valt op door z’n schaakbordachtige stratenpatroon en Hollands aandoende grachten. Maar Hollands was Batavia allerminst. De bevolking bestond voor het grootste deel uit Aziatische handelaren en slaafgemaakten, afkomstig uit China, India en de Indische Archipel.
Smeltkroes van culturen en bouwstijlen
Batavia was een smeltkroes van culturen en daarmee ook van bouwstijlen. Zelfs de Hollandse huizen waren aan de Indische omstandigheden aangepast, met overhangende dakranden als bescherming tegen de zon en bijgebouwen om de mensen in slavernij te huisvesten. Een smeltkroes is Batavia altijd gebleven. Aan het eind van de 17e-eeuw was het handelscentrum uitgegroeid tot een multiculturele stad van 70.000 inwoners. Tegenwoordig heet de stad Jakarta en is ze een bruisende metropool met bijna net zoveel inwoners als heel Nederland.
Veilige tijdreis
Na een jaar gesloten te zijn geweest, is de VR-room van het Westfries Museum weer toegankelijk voor het publiek (de heropening is gerealiseerd met steun van het Kickstart Cultuurfonds). Vanwege extra veiligheids- en hygiënemaatregelen kost een ticket voor de VR-room tot en met december 2,50 euro per persoon als surplus op het museumticket. Jeugd tot en met 18 jaar heeft altijd gratis toegang tot het museum en betaalt dus enkel 2,50 euro. Let op: alleen in het museum zelf kunnen tickets worden geboekt voor de VR-beleving: vraag bij de balie of er nog plaats is. Vanwege de veiligheid is de bezoekerscapaciteit voorlopig beperkt tot maximaal 10 bezoekers per voorstelling. De VR-beleving vindt plaats om 13.30, 14.30 en 15.30 uur. Zodra er meer voorstellingen mogelijk zijn, wordt dit gemeld op de website van het museum.
De betovering van beschilderd behang
Naast de VR-voorstelling is in het Westfries Museum ook de tijdelijke tentoonstelling Ambacht aan de wand, de betovering van beschilderd behang te zien. In de tentoonstelling spiegelt het Westfries Museum opnieuw het heden aan het verleden. Naast monumentale behangsels van de Hoornse Behangselfabriek ‘De Vaderlandsche Maatschappij’ zijn hedendaagse handbeschilderde stukken te bewonderen van Snijder&CO, het Rotterdamse kunstenaarsduo die het ‘vergeten’ ambacht na bijna 200 jaar nieuw leven inblazen.
Door: NL Recreatie
De oudste kaart van Batavia komt tot leven met de nieuwste technologie:
Lees ook: VOC-schip Amsterdam teruggekeerd naar Scheepvaartmuseum
1 comment
[…] Lees ook: Oudste kaart Batavia komt in Westfries Museum met VR tot leven […]