Boven Nederland is vandaag een gedeeltelijke zonsverduistering te zien. De maan komt tussen de aarde en de zon te staan en schuift daardoor voor een deel voor de zon langs. Het lijkt dan alsof er een hap uit de bovenkant van de zon is. Het is de eerste eclips boven Nederland sinds 2015.
Mensen kunnen onder andere naar sterrenwachten toe om samen naar de verduisterde zon te kijken. Dat kan bijvoorbeeld bij het planetarium van dierentuin Artis in Amsterdam. De Radboud Universiteit in Nijmegen heeft een livestream voor kinderen, waar wetenschappers uitleggen wat er gebeurt.
Gedeeltelijke zonsverduistering: vanaf 11.18 uur
De gedeeltelijke zonsverduistering begint rond 11.18 uur. Het hoogtepunt is iets meer dan een uur later, om 12.22 uur. Dan is ongeveer 17 procent van het oppervlak van de zon bedekt. Om 13.31 uur wordt het laatste stukje van de zon weer zichtbaar en is de verduistering voorbij. Voor de eclips moeten mensen wel een geschikte bril dragen, waarschuwt de Nederlandse Onderzoekschool voor Astronomie, want recht in de zon kijken is gevaarlijk, ook als die deels verduisterd is.
De verduistering kan gevolgen hebben voor bedrijven en mensen met zonnepanelen. Die panelen wekken tijdens de eclips ongeveer 0,8 gigawatt minder op, doordat er minder zonlicht op valt. Het elektriciteitsverbruik zelf daalt niet, dus moet netbeheerder TenneT meer stroom uit andere bronnen zien te halen.
Totale eclips
De verduistering is ook in andere landen te zien. Het beste uitzicht hebben mensen in Noordoost-Canada, Groenland en het verre oosten van Rusland.
Gedeeltelijke zonsverduisteringen komen in Nederland vaker voor, volledige verduisteringen zijn zeldzaam. De laatste totale eclips die vanuit Nederland te zien was, gebeurde in mei 1715, de eerstvolgende is in oktober 2135.
Door: ANP
Gedeeltelijke zonsverduistering – zo zit dat:
Lees ook: Eerste lokaal tropische dag op komst