Met een openingsplan wil het kabinet in zes stappen de samenleving steeds verder heropenen. Dat hebben premier Mark Rutte en minister Hugo de Jonge gisteren bekendgemaakt tijdens een persconferentie. Hoe zit dit openingsplan eruit? Wat gaat er wanneer weer open? Dit is de routekaart de crisis uit.
Met het openingsplan wil het kabinet stap voor stap de samenleving heropenen. Bij elke stap verdwijnen er coronamaatregelen. Hoe snel het gaat hangt af van het aantal corona-patiënten in de ziekenhuizen. Het is daarom juist nu belangrijk dat iedereen zich aan de basisregels houdt.
Huidige maatregelen blijven gelden tot openingsplan
Op z’n vroegst wordt de eerste stap in het openingsplan gezet op 28 april. Tot die tijd blijven de huidige coronamaatregelen gelden.
Wel gaat de buitenschoolse opvang (bso) per 19 april weer voor alle kinderen open. Voor het hoger onderwijs geldt nog steeds, zoals eerder aangekondigd, dat studenten vanaf 26 april 1 dag per week les op locatie kunnen volgen. Dat kan alleen als de besmettingscijfers dit toelaten.
Openingsplan: eerste stap
In de eerste stap in het openingsplan:
- gaan de terrassen en winkels open onder voorwaarden;
- vervalt de avondklok; en
- mag iemand 2 mensen thuis ontvangen in plaats van 1.
Dit kan op z’n vroegst 28 april en alleen als het aantal ziekenhuisopnames van mensen met corona duidelijk afneemt. Op 20 april wordt bekend of deze stap op 28 april gezet kan worden.
Openingsplan: vervolgstappen
Op z’n vroegst wordt 11 mei de tweede stap in het openingsplan gezet. Ook dan moet het aantal nieuwe ziekenhuisopnames van coronapatiënten weer duidelijk verder zijn afgenomen. Dan kan er bijvoorbeeld weer meer als het gaat om sporten. Daarna volgt de derde stap waarin nog meer binnen mag, zoals het onder voorwaarden openen van restaurants, bioscopen en musea. Hiervoor geldt dan nog wel een maximaal aantal gasten of bezoekers. In de stappen die volgen, wordt dit aantal verhoogd. Welke maatregelen vanaf wanneer worden losgelaten, als de cijfers het toelaten, zie je ook in dit overzicht van het stappenplan:
De routekaart van het openinsgplan:
Toegangstesten
Met toegangstesten kunnen we hopelijk sneller nog meer mogelijk maken. Met pilots wordt nu onderzocht hoe toegangstesten straks op een veilige en verantwoorde manier grootschalig kunnen worden ingezet. Bijvoorbeeld op meer locaties en bij evenementen. Waar dat precies is, wordt nog verder uitgewerkt.
Vaccinatie
Vaccineren is een belangrijke stap naar een samenleving zonder coronamaatregelen. Volgens de planning heeft begin juli 2021 iedereen vanaf 18 jaar, die het vaccin wil krijgen, een eerste prik gehad.
Wil je weten wanneer jij aan de beurt bent? Bekijk de volgorde van vaccinatie voor mensen die niet in de zorg werken en de volgorde van vaccinatie voor zorgmedewerkers.
Basisregels
De basisregels helpen om besmetting van jezelf en anderen met het coronavirus te voorkomen. Ook als je al gevaccineerd bent.
Om besmetting te voorkomen, blijft het belangrijk om het volgende te doen.
- Was je handen.
Goede hygiëne voorkomt de verspreiding van virusdeeltjes. Was vaak je handen goed met water en zeep. Zeker als je thuiskomt of als je ergens op bezoek komt. Raak je gezicht zo min mogelijk aan. Hoest of nies in je elleboog. Draag binnen in publieke ruimtes een mondkapje. Zo geef je de verspreiding van het coronavirus geen kans. - Houd 1,5 meter afstand.
Ook van familie of vrienden. Als mensen dicht bij elkaar zijn, kan het coronavirus heel snel overslaan op anderen. Beperk daarom ook je contacten en vermijd drukke plekken. - Laat je testen.
Heb je klachten? Blijf thuis en laat je direct testen op corona. Ook bij milde verkoudheidsklachten zoals een loopneus. Blijf ook thuis totdat je de testuitslag hebt. Zo weet je zeker dat je geen andere mensen besmet met het coronavirus.
Door: NL Recreatie
Lees ook: Sneltestpilots musea: Welke musea doen mee en hoe boek je een ticket?
Lees ook: Testen voor Toegang: Hoe werkt het? We namen de proef op de som