Wie maandag aan het einde van de middag naar de sterrenhemel kijkt, kan een bijzonder verschijnsel zien. De planeten Jupiter en Saturnus staan bijna tegen elkaar aan in de lucht. Ze zijn nog net met het blote oog uit elkaar te houden, maar lijken bijna één ‘ster’ te worden.
De laatste keer dat Jupiter en Saturnus zo dicht bij elkaar te zien waren aan de sterrenhemel, was bijna 800 jaar geleden, op 5 maart in het jaar 1226. De eerstvolgende mogelijkheid om de planeten zo te zien, is op 15 maart 2080. Wie dat mist, moet wachten tot augustus 2417.
De zogenoemde conjunctie zou in principe tussen ongeveer 17.15 uur en 18.15 uur het best te zien moeten zijn, dus in het uur na zonsondergang. Maar volgens Weeronline valt het bijzondere moment letterlijk en figuurlijk in het water. “De unieke gebeurtenis is niet te zien. In het hele land is het geheel bewolkt en op veel plaatsen regent het”, zegt een woordvoerder maandagochtend. Ook dinsdagmiddag en -avond is het volgens het weerbureau bewolkt en regenachtig. “Helaas zal het spektakel dus niet te zien zijn.”
De twee planeten staan maandag en dinsdag laag boven de horizon in het zuidwesten. Jupiter is de felste van de twee stippen, Saturnus is duidelijk zwakker. Wie door een telescoop of een verrekijker kijkt, zou ook Jupiters manen Ganymedes, Io, Callisto en Europa, de Saturnusmaan Titan en de ringen van Saturnus kunnen waarnemen. Rond 18.15 uur zakken de beide hemellichamen zelf onder de horizon.
Door: ANP