Er is een tegemoetkoming horeca in de maak nu horecabedrijven zeker vier weken dicht zijn. Het kabinet werkt aan zo’n regeling, bevestigen Haagse bronnen. De gesprekken hierover zijn nog aan de gang. Dit weekend is de laatste hand gelegd aan de uitbreiding van het economische steunpakket, waarvan de presentatie vandaag is.
De NOS berichtte vrijdag over de eenmalige uitkering van 2.500 euro. Volgens ingewijden komt het gemiddelde bedrag daarop neer. Dit wordt waarschijnlijk vastgesteld op basis van de omzet van het bedrijf en verschilt dus per ondernemer.
Tegemoetkoming horeca
Op aandringen van de Kamer onderzocht de ‘economische driehoek’ van het kabinet (ministers Eric Wiebes van Economische Zaken, Wopke Hoekstra van Financiën en Wouter Koolmees van Sociale Zaken) op welke manier het steunpakket eventueel kan worden uitgebreid. Daarbij keek de driehoek specifiek naar bedrijven in de horeca- en evenementensector omdat zij de ‘gedeeltelijke lockdown’ die 13 oktober werd aangekondigd, sterk voelen.
Kamerbrief
Brancheorganisatie Koninklijke Horeca Nederland wil nog niet reageren op de uitgelekte voorstellen maar wacht de Kamerbrief van maandag af. De belangenclub is naar eigen zeggen nog geen informatie ontvangen over het plan.
Het kabinet kijkt ook of meer bedrijven een beroep kunnen doen op de tegemoetkoming vaste lasten (TVL). Welke bedrijven daarvoor in aanmerking komen, is gebaseerd op zogenoemde ‘SBI-codes’, die aangeven in welke sector de hoofdactiviteit van het bedrijf valt. Voor de hand ligt dat het aantal SBI-codes dat onder de TVL komt te vallen, wordt uitgebreid.
Knelpunten
Minister Koolmees zei vrijdag dat het kabinet kijkt naar “knelpunten die naar boven komen” door de extra maatregelen. Hij benadrukt wel dat het pakket al “automatisch meebeweegt”. De hoogte van zowel loonkostenvergoeding als de TVL is gebaseerd op de daling van de omzet. De gedeeltelijke lockdown zorgt misschien wel voor “miljarden meer” aan overheidssteun, omdat eet- en drinkgelegenheden die dicht moeten in die periode ook geen omzet draaien.
Het plan is om het steunpakket vanaf januari stapsgewijs af te bouwen. Maar de drie ministers gaan begin december kijken of dat wel verstandig is. De meeste regelingen uit het pakket lopen tot juli volgend jaar. Langer steun ligt nu nog niet voor de hand, maar het kabinet sluit dat ook niet uit. Hierbij is de belangrijkste overweging volgens Koolmees niet de oplopende staatsschuld, maar de vraag welke bedrijven nog levensvatbaar zijn als het virus Nederland nog lang in zijn greep heeft.
Door: ANP
Lees ook: Tijdens coronacrisis maar liefst 4.700 nieuwe horecazaken geopend