Het Afrika Museum in Berg en Dal bij Nijmegen is ingehaald door de snelheid van de tijd. Het is niet geloofwaardig meer dat het management van het museum uitsluitend uit witte, Europese mannen bestaat, terwijl een vertegenwoordiging uit de Afrikaanse diaspora geheel ontbreekt. Als het museum echt wil vernieuwen, moet de huidige directie overwegen om op te stappen.
Dat zegt rapper Akwasi zondag in een onlinetoespraak voor het Erfgoedfestival Gelderland. Akwasi verbleef op uitnodiging van het festival in de zomer een week in het museum, dat recent in het nieuws kwam toen een Franse activist een Congolees beeld roofde, dat naar zijn mening van zijn volk was omdat het is meegenomen in de tijd van de slavernij.
Afrika Museum
Het Afrika Museum is in 1954 opgericht door paters van de Congregatie van de Heilige Geest. Die wilden laten zien hoe hun missiewerk in Afrika eruit zag. Sinds 2014 behoort het museum bij het Nationaal Museum van Wereldculturen en is het geen missiemuseum meer. Maar met name het buitenmuseum met hutjes uit Ghana, Lesoto, Mali en Benin wordt nog als zeer koloniaal gezien. De directie werkt aan een plan om het park beter aan te laten sluiten bij hedendaags Afrika.
“Het is de vraag of het museum in de huidige vorm nog kan blijven bestaan”, zegt Akwasi. “Het museum bevestigt nu de beeldvorming dat Afrikanen leven in onderontwikkelde, eenvoudige en primitieve omstandigheden. Terwijl Afrika op dit moment het bloeiendste continent van de wereld is. Er is een behoorlijke ommezwaai nodig. De managers moeten zich afvragen of ze wel op de juiste plek zitten.”
Akwasi denkt dat het Afrika Museum een “prachtig knooppunt van bloemrijke, universele en inspirerende verhalen” kan zijn. Hij wil meehelpen bij de volgens hem noodzakelijke verandering. “Je kunt niet perfect zijn, maar je kan het wel beter doen”, aldus de rapper.
Door: ANP