Op zondag 26 september opent het Museum Of Young Art (MOYA) officieel haar deuren in het Brabantse Oosterhout. Met transparantie als vertrekpunt en vanuit de idealistische overtuiging dat jonge, nog onbekende, kunst een plek verdient om gezien te worden, wil het gloednieuwe museum een springplank zijn voor hedendaagse kunstenaars. Vanaf de start zal het werk van 36 kunstenaars te bewonderen zijn, met als hoogtepunt Vivarium, de eerste Nederlandse solotentoonstelling van de in Den Haag gevestigde Dirk Hardy (1989, Boxtel). Dit meldt MOYA.
MOYA is een nieuwe tentoonstellingsruimte voor jonge, hedendaagse kunst opgericht door Geert Kollau, Willem-Jan Brabers en Celia Hadeler. Gevestigd in een voormalige industriële loods begeleid MOYA kunstenaars die de kunstwereld in willen. Naast een permanente groepstentoonstelling met werk van onder andere Ilze Buziau, Frederique Jonker, Diego Terroba en Onno Poiesz, biedt MOYA haar bezoekers de mogelijkheid om ‘Vivarium’ van Dirk Hardy voor het eerst in zijn geheel in Nederland te bewonderen. Daarnaast stimuleert MOYA de aanschaf van jonge kunst bij haar bezoekers op transparante wijze; van elk tentoongesteld werk is de vraagprijs op haar website te vinden. Want, zo stelt MOYA, elke verkoop stelt de kunstenaar in staat nieuw werk te maken en zich door te ontwikkelen.
Vivarium, moderne sprookjes met een randje
Vivarium, het ongoing project waarmee Hardy in 2018 begon, toont zijn ontwikkeling als fotograaf en kunstenaar. In een reeks tableaux vivants (levende schilderijen), die elk een ander verhaal of episode uit het leven verbeeldt, toont ‘Vivarium’ het menselijk bestaan. Doordat hyperrealisme, verbeeldingskracht en ware gebeurtenissen door elkaar lopen is de toeschouwer als het ware getuige van een serie hedendaagse, hypnotiserende sprookjes die je niet alleen versteld doen staan, maar ook aan het denken zetten. Zo creëerde Hardy voor Episode 6, On Guard een alternatieve geschiedenis waarin het slachtoffer Jemel Roberson, dat in werkelijkheid overlijdt door politiegeweld, overleeft. Kenmerkend is Hardy’s werkmethode: Voor elke Episode ontwerpt, bouwt en fotografeert hij een andere ‘wereld’, op ware grootte. Als een voyeur krijgt de toeschouwer een kijkje in het leven van een fictief persoon dat naast ontroering en herkenning ook een mysterieus randje heeft.
Biografie Dirk Hardy
Dirk Hardy studeerde Bouwkunde aan de TU Eindhoven en aansluitend Fotografie aan de Willem de Kooning Academie. In 2014 was hij te zien in Fotostudio De Jong (VPRO). Vijf jaar later toonde hij Void tijdens zijn eerste internationale tentoonstelling op Photo Basel (Zwitserland). En in 2021 werd hij geshortlist voor de Aesthetica Art Prize, toonde zijn werk in de York Art Gallery (Verenigd Koninkrijk) en werd geselecteerd voor Futures Photography, een Europees platform voor jonge talentvolle fotografen.
Voor openingstijen en tickets, zie moya.museum.
Door: NL Recreatie
Lees ook: Hofleverancier Holland Foodz in Oosterhout opent ‘Sjakie en de Chocoladefabriek’-attractie
1 comment
[…] Lees ook: Nieuw museum MOYA in Oosterhout wil springplank zijn voor hedendaags talent […]