Architect H.P. Berlage had het Gemeentemuseum in Den Haag, het huidige Kunstmuseum, in de jaren ’30 voor ogen als een ‘spirituele’ plek. Als je door de pergola richting de entree loopt, laat je de dagelijkse beslommeringen achter je en dompel je je onder in een nieuwe wereld: een gebouw waar je eindeloos kunt ronddwalen en je laat verrijken en verrassen door prachtige kunstwerken. Vanaf nu is het mogelijk om een bezoek aan het Kunstmuseum ook op een andere manier te ervaren, namelijk met de (gratis) mindfulness tour: Kijken met andere ogen. Dit meldt het Kunstmuseum.
Het is een audiotour waarbij het nu eens niet gaat om kennis over jaartallen, kunstenaars, architectonische feiten of kunststromingen. Het gaat puur om wat de bezoeker ervaart en voelt, dwalend door het gebouw en inzoomend op een aantal kunstwerken die hij of zij zelf uitkiest.
Kijken met andere ogen in het Kunstmuseum
Kijken met andere ogen is een compleet nieuwe manier om het Kunstmuseum te ervaren. De tour van ongeveer een uur is een individuele beleving. Als bezoeker loop je – met oortjes in – aandachtig en ontspannen door het museum, op je eigen tempo, terwijl je je eigen keuzes maakt. Wat je ziet bespreek je dus niet direct met medebezoekers, ervaringen wissel je na de tour pas met elkaar uit. Een rustige stem geeft aanwijzingen en stelt vragen waardoor je zowel het gebouw als de kunstwerken die er voor jou uitspringen op een heel intense manier ervaart. Sta je er wel eens bij stil hoe de vloer eruitziet, welke kleuren in het gebouw zijn toegepast of welke plek jij kiest in een ruimte? Denk je dat een kunstwerk kan helpen bij het beantwoorden van vragen die je hebt over thema’s als vrijheid of rust? Kijken met andere ogen zou je kunnen omschrijven als een challenge, een uitdaging om een eerlijk en open gesprek met jezelf aan te gaan en nieuwe inzichten op te doen door wat je ziet en wat je daarbij voelt. Dat klinkt misschien wat zweverig, maar dat is het zeker niet.
Experiment
Kijken met andere ogen is als een verrassende reis die voor iedereen anders uitpakt. Je kunt het zien als een experiment of een ontdekkingstocht. Even niets moeten, even geen zorgen over corona, werk of wat dan ook, maar helemaal opgaan in het moment en ervaren wat kunst met een mens kan doen. De ene persoon voelt er misschien helemaal niet zoveel bij, en ook dat is prima. Maar anderen kunnen juist enorm ontroerd raken of verrast worden. En wie na verloop van tijd de mindfulness tour nog een keer doet, kan dat weer totaal anders beleven. Niet alleen vanwege de eigen gemoedstoestand, maar ook omdat er geen vaste route is. Als bezoeker kun je dus telkens weer andere gangen en zalen met andere ogen bekijken. Het afwisselende programma beidt gegarandeerd altijd weer een andere ervaring.
De tour is ontwikkeld door Daniella Hefter (The Fox Is Mine) in opdracht van Kunstmuseum Den Haag.
Ook nieuw: audiotour Berlages Meesterwerk
Vrijdag is ook Berlages meesterwerk gelanceerd, een nieuwe audiotour ingesproken door Vincent Bijlo, cabaretier en achterkleinzoon van Berlage. Bijlo neemt bezoekers mee door het museumgebouw – volgens veel mensen het mooiste museumgebouw in Nederland – en deelt zijn persoonlijke herinnering aan zijn eerste bezoek als tienjarig jongetje aan de hand van zijn oma. De audiotour nodigt je uit om met je eigen smartphone op verkenning te gaan en te ontdekken hoe Berlage en oud-museumdirecteur Hendrik van Gelder over elk detail hebben nagedacht.
Door: NL Recreatie
Kijken met andere ogen: mindful door het Kunstmuseum:
Lees ook: Evenementenlocatie Beurs van Berlage ontwikkelt Safe Meetings App
1 comment
[…] Lees ook: Prinsessen ‘geschokt’ over voornemen bomenkap bij Paleis SoestdijkLees ook: Kunstmuseum Den Haag komt met mindfulness tour […]